Palme, socialdemokraterna, 1976. Löfven 2014?

Socialdemokraterna torde nu ha försett sig med den partiledare som ska ta dem till val 2014. Stefan Löfven har visat sig stärka förtroendet och opinionssiffrorna. Men för vad? Högst upp på S att-göra-lista borde vara att formulera den politik man vill föra. Vill med denna lilla blast from the past inte helgonförklara Palme, men påminna om att vad man, i synnerhet dagens socialdemokrater, bör förstå, är att S projekt för Sverige under 40-80-talet inte var en jamsande, konsensussökande mainstream lagom-pryl. Det var en progressiv politik, radikal, oprövad, ifrågasatt och motståndet var starkt. Vill man föra en socialdemokratisk politik i dagens värld kommer det samma att gälla.

Citat ur ”Tillsammans kan vi göra ett bra land bättre” (TIDEN, 1976):

”Ska vi i första hand satsa på att genom skattesänkningar och indexregleringar av skatteskalorna tillförsäkra de mest välbeställda grupperna i samhället en ökad privat standard?
Eller ska vi i första hand satsa på att förbättra de stora löntagargruppernas och låginkomsttagarnas inkomster, samtidigt som vi tillgodoser viktiga behov, som endast kan tillgodoses genom en solidarisk politik?”

Olof Palme, 1976

Denna fråga måste Löfven och s-ledningen ställa på nytt, och besvara, klart och tydligt, i god tid till nästa val. Annars kommer de åter med viss rätta ses som ett borgerligt parti, men med märklig betongrövighet och skumgummikant, av väljarna. Visst kan S vinna ett val bara på att Alliansen förlorar det. Tal om att arbeta till 75 års ålder, chocksänkta ungdomslöner, debacel med vårdskandaler i privata vårdbolag, det hackande friskolesystemet, den höga arbetslösheten och mer därtill kan få borgarna att falla på eget grepp. Men för att inte en enorm besvikelse snart efter en eventuell S-valseger av dessa anledningar ska infinna sig, MÅSTE socialdemokraterna formulera en egen, offensiv, politik. Jag skulle uppskatta om den då faktiskt också var socialdemokratisk. Inspiration kan dagens s-styre och alla andra finna i denna lilla skrift från förr.

 

/Johan Berggren

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: